Vem är Jesus Kristus?

Vem är Jesus Kristus? Till skillnad från frågan om, ”Finns Gud?” har väldigt få människor frågat om Jesus Kristus har funnits. Det är generellt accepterat att Jesus var en sann man som gick på denna jord i Israel för ungefär 2000 år sedan. Debatten börjar när ämnet om Jesu identitet kommer upp. Nästan varje religion undervisar att Jesus var en profet, en bra lärare, eller en god man.


Så, vem påstod Jesus sig vara? Vad säger bibeln om vem Han var? För det första, låt oss titta på Jesus ord i Johannesevangeliet 10: 30, Jag är fadern är ett.” I början verkar det inte vara ett påstående om att vara Gud. Om vi däremot, tittar på den judiska reaktionen på Hans påstående, “Judarna svarade: Det är inte för någon god gärning vi stenar dig, utan för att du hädar och gör dig själv till Gud, fast du är människa” (Johannesevangeliet 10:33). Judarna förstod Jesu påstående som ett uttalande om att vara Gud. I följande verser tillrättar visar aldrig Jesus judarna genom att säga, ”jag påstod aldrig att jag var Gud.” Det tyder på att Jesus verkligen påstod att Han var Gud genom att säga, ”Jag och fadern är ett” (Johannesevangeliet 10:30). Johannesevangeliet 8:58 är ett annat exempel. Jesus påstod, Jag säger sanningen, Jesus svarade, innan Abraham var född, fanns jag!” Igen, i försvar tar Judarna upp stenar och försöker stena Jesus (Johannesevangeliet 8:59). Jesus har sin identitet som ”Jag är” som en direkt koppling till Guds namn i gamla testamentet (1 moseboken 3:14) Varför skulle judarna vilja stena Jesus om Han inte hade sagt något de tyckte var uppretande, ett påstående om att vara Gud.

I Johannesevangeliet 1:1 står det “ordet var Gud.” I Johannesevangeliet 1:14 står det ”ordet blev kött.” Detta tyder tydligt på att Jesus är Gud i köttet. Tomas lärjungen säger till Jesus, ”Min Herre och min Gud” (Johannesevangeliet 20:28). Jesus rättar inte honom. Aposteln Paulus beskriver Honom som, “…vår store Gud och frälsare Kristus Jesus” (Titus 2:13). Aposteln Petrus säger det samma, “…vår Gud och frälsare Jesus Kristus” (2 Petrus 1:1). Gud fadern är vittne för Jesu fulla identitet, ”Men om sonen säger han, “Din tron O Gud, den kommer att finnas för alltid, och rättfärdigheten kommer att bli din spira i ditt kungarike.” Gamla testamentets profetsia om Jesu ankomst, Hans gudomlighet. “För oss är ett barn fött, till oss är en son given, och på hans axlar finns styret. Och han kommer att bli kallad den underbara rådgivaren, allsmäktig Gud, evinnerlig fader, fridens prins.”

Varför är frågan om Jesus sanna identitet så viktig? Varför spelar det någon roll om Jesus är Gud eller inte? Den viktigaste anledningen till att Jesus måste vara Gud är att om Han inte är Gud, skulle Hans död inte betala för skulden över hela världens synder (1 Johannesbrevet 2:29). Bara Gud kunde betala den oändliga skulden (Romarbrevet 5:8; 2 Korinthierbrevet 5:21). Jesus var tvungen att vara Gud för att kunde betala vår skuld. Jesus var tvungen att vara en man så att Han kunde dö. Räddningen är bara tillgänglig genom tron på Jesus Kristus! Jesu gudomlighet är anledningen till att Han är enda vägen till räddning. Jesu gudomlighet är anledningen till varför Han påstod, ”Jag är vägen, Sanningen och Livet. Ingen kommer till fadern utan genom mig” (Johannesevangeliet 14:6).


Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv.

Johannes 3:16


Frälsning


Efter att ha läst ovanstående måste vi fråga “Vad ska jag göra för att bli frälst?” Frågan ställdes till Pauls av hans fångvaktare. Svaret var enkelt: “Tro på Herren Jesus så blir du frälst…” (Apostlagärningarna 16:30)

Så hur gör man det? Jesus svarar på frågan i Johannes 14:6 “Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig.” Så vi måste tro att “Var och en som åkallar Herrens namn ska bli frälst.” (Romarbrevet 10:13)

Käre Gud,
Jag ber denna bön eftersom jag vet att jag har gjort fel. Förlåt mig om allt jag har gjort fel i det förflutna.

Hjälp mig att sätta dig som Herre i mitt liv och hålla mig fokuserad på planerna du har för mig. Jag tror i mitt hjärta och bekänner med min mun att Jesus är Herre och nu han är Herre över mitt liv.

Tack att du har frälst mig. Jag tackar dig för att jag är kristen nu.
Amen

Grattis! Vi är så glada för dig!
Vi vill gärna höra om du har fattat ett beslut att följa Jesus. Vänligen meddela oss